fbpx
Blogg

De fleste overvurderer hva de kan få til på 1 år, men undervurderer hva de kan få til i løpet av 20-30 år.

By april 8, 2022april 18th, 2022No Comments

Hvordan er det med deg?

Vi blir lett fristet til en optimistisk tro på quick fixes for å få det bedre, bli mer fornøyd eller nå noen mål. Motivasjonen er stor og vi går i gang, med tro på at vi skal få det til. For de fleste går det ikke mange ukene/månedene før kreftene er redusert og snart faller vi tilbake på slik ting var og gir opp drømmen. Dette gjelder om det «sommerkroppen» som er målet, om det er å bli bedre på å kommunisere, prioritere, si fra, stresse mindre, eller om det er store mål som mer utdanning, ny jobb, realisere en drøm etc.

Resultatet er at vi kjenner vi har mislykkes og troen på at vi skal få det til neste gang er redusert. Mange kjenner på selvbebreidende tanker som «jeg klarer ikke noe», «jeg er dum», «jeg er mislykket» osv. Slike tanker forsterker aversjonen for å prøve igjen.

Om du visste hvordan du kan «hacke» hjernen og i stedet få den til å spille på lag med deg, vil sannsynligheten for at du får til både store og små, kortsiktige og langsiktige mål, øke betydelig. Dette er kunnskap de færreste lærer i gjennom utdanning eller i arbeidsliv. Det er paradoksalt, siden slik kunnskap har ekstremt mye å gjøre med vår mestring i karrieren og livets andre arenaer. Og ikke minst med vår livskvalitet og livsglede.

Hva er essensen i hvorfor det er så vanskelig å endre eller komme i mål med store og små mål? Hjernen vår har som sin viktigste oppgave å sikre at vi overlever. Alle endringer, alt nytt som føles utenfor komfortsonen og alt som tapper oss for energi, vil hjernen vår «hindre» oss i å gjøre. Selv om vi har både kunnskapen og motivasjonen.

Her er de tre viktiste stegene for å hacke hjernen og lykkes:

  1. Små steg og endringer, kontinuerlig. Sett et spesifikt mål og en konkret plan, men sørg for at det ikke er for ambisiøst, for da har du større risiko for å ikke få det til. Sjekk at både omfang og tid er realistisk . Små steg, kontinuerlig, er beviselig det viktigste.
  2. Se for deg det du ønsker å oppnå og lev deg inn i det så godt du kan, på en slik måte at du får med følelsene; Se for deg at du er der. Hvordan føles det å ha klart det? Hva vil det bety for deg? Hva vil det bety for andre? Dersom du kombinerer visualisering av at du har nådd målet med en visualisering om at du ikke får det til. At du ikke gjør det du ønsker å gjøre; Hvordan vil det føles x antall måneder/år inn i fremtiden? Hvordan vil livet ditt være? Hvordan vil det påvirke andre? etc. Gjør regelmessig slike visualiseringer, gjerne noen få minutter daglig. Slik visualisering er det sterkest undervurderte av folk flest, på tross av at mental trening er en ekstremt viktig ingrediens i all toppidrett.
  3. Legg til rette for at du skal lykkes. Avtal med en eller flere du kjenner at de skal støtte og «dytte» deg. Se for deg hva som kan komme til å komme i veien for at du skal klare det og ha en plan som gjør at disse hindringene ikke stopper deg. For eksempel, om målet er bedre helse, er ofte tid og overskudd hindringene. Planlegg når på dagen du skal trene, for eksempel rett etter jobb. Ta med treningstøyet, bestill treningstime eller avtal å trene med en annen etc. Lag en ukesplan for mat og kjøp inn sunne ingredienser så det er lett tilgjengelig når du er sulten.

Argumentet jeg oftest møter når jeg er ute og jobber med utvikling av individer og organisasjoner, er at de ikke har tid. Både du og jeg vet at det er BULLSHIT og er bare et selvbedrag. Om det er noe som er viktig for deg, finner du tid. Start for eksempel med å se hvor mye tid du bruker på sosiale medier eller «meningsløs» TV titting. Jeg er sikker på vi alle kan finne noen minutter hver dag til å gjøre litt for å komme nærmere målene våre.

Kanskje det viktigste spørsmålet gjenstår;

Er du og livet ditt verdt innsatsen? Mitt svar er et rungende JA, fordi jeg mener jeg og mine nærmeste fortjener at jeg er en versjon av meg selv som jeg liker og at jeg lever et liv som gir mening og livsglede for meg og andre. Et liv jeg en dag kan se tilbake på og være stolt av. Gjerne vite at jeg har vært en inspirasjon, god rollemodell og bidratt til noe positivt for andre.

Hva er ditt svar? Våg å være ærlig om du svarer «det er ikke så viktig». Det er mest sannsynlig et selvbedrag….

Og for de mange som ikke er så glad i mål, planer og struktur, kan følgende være både en quick-fix og det viktigste for å nå store og små mål/drømmer: Etabler en vane som du bruker noen få minutter på hver morgen, hvor du spør deg selv: «Hva er det viktigste for meg i dag? Hvem vil jeg være og hva vil jeg gjøre for å bidra til noe bra for meg selv og andre?«

Forskning viser at kun 10% klarer å gjøre selv livsviktige endringer på egenhånd. Om du er blant den 90% som typisk ikke klarer å gjøre ønskede endringer, har du i hvert fall nå litt mer kunnskap som kan gjøre at du kan bli blant de 10% som får det til.

Om ikke denne kunnskapen gir deg nok til å få det til, vit at vi i MadeToGrow har utviklet noen unike digitale verktøy og programmer (digitale og analoge) som kan hjelpe deg og eventuelt de rundt deg, om det er kollegaer, familie eller venner. Ta gjerne en titt på denne siden, som viser hva vi kan tilby, for individer eller tilpasset en virksomhet: https://madetogrow.no/lifereset/

Vi er takknemlige for de mange menneskene vi har fått bidra til å gi økt mestring og bedre prestasjoner i livet og karrieren, til økt livskvalitet, livsglede og mer mening i hverdagen:

«MadeToGrow har innfridd over alle forventninger pga. konkrete tips, ideer og verktøy som har hjulpet meg til å endre kurs og nå viktige mål.«

Du er velkommen til å ta kontakt, om det er for å få innspill og verktøy til din egen utvikling eller om du ønsker å bidra til andres utvikling.

En energigivende hilsen,

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

Nysgjerrig på appen vår som kan bidra blant annet til mer energi, mening, mestring, selvfølelse og livskvalitet? Den er gratis å laste ned og kan bidra til at du kan få læring og verktøy til å få til det som er viktig for deg.

Vil du følge med oss videre finner du oss her: FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.