fbpx
Blogg

Du kan velge FRYKT eller GLEDE

By mars 4, 2022No Comments

I hvilken grad kan vi mennesker VELGE om vi vil ha gode følelser og kjenne oss bra, kontra kjenne på frykt, usikkerhet, sinne og angst?

Vi lever i en tid hvor mange kjenner på mye negative følelser. Etter 2 år med pandemi går vi rett inn i en situasjon med krig i Europa. Dette blir i meste laget for mange.

Vi bombarderes med dårlige nyheter, med mindre vi styrer selektivt hva og hvor mye vi vil ta inn, samt hvordan vi forholder oss til det. Vi er ulike i hvordan vi lever med usikkerhet og frykt, og denne evnen VET jeg kan trenes. Dette mener jeg er en verdifull investering.

Her er noen steg:

  1. Forstå at ALT er energi, herunder våre tanker, følelser og adferd. Vi har alle opplevd å møte noen med god eller dårlig energi, eller å ha kommet inn i et rom med lett eller tung energi. Vi kjenner selv på at vår egen energi er ulik, fra dag til dag, i ulike situasjoner etc.
  2. Reflekter over hva de ulike energiene gjør med deg. Se på bildet i artikkelen. Følelser nederst, som skam (20 hz), skyldfølelse (30 hz), apati (50 hz), sorg (75 hz) og frykt (100 hz) har altså de laveste vibrasjonene (frekvens/hz), og gjør at vi føler oss dårlige. Vi kjenner i slike tilstander at vi ikke har det bra – vi er i en tilstand av lidelse. Apparater kan faktisk måle slikt og lave vibrasjoner gjør at vi har det dårlig her og nå, samt øker risiko for fysiske og psykiske sykdommer over tid. Følelser høyere opp på skalaen gjør at vi kjenner det er bedre energi og vi har det bedre, både med oss selv og andre.
  3. Selv i tider der mye er vanskelig, er det ALLTID mulig å velge å sette fokuset på det som gir oss bedre energi – altså de gode følelsene inni oss. Det handler ikke om å fortrenge det negative, men om måten vi forholder oss til det, samt hva vi velger å fokusere på i hverdagen. Vi kan altså trene på å respondere på det negative og vanskelige på en måte som gjør at vår energi ikke blir så lav. Boken «Letting go» av David R. Hawkins er en bok jeg har anbefalt mange og er virkelig fantastisk til å reflektere over og trene på hvordan vi forholder oss til vanskelige tanker og følelser, enten om det er ting som har skjedd før eller om det er ting vi står oppi her og nå.
  4. Uansett hvor vanskelig ting er, kan vi finne ting å verdsette, være takknemlig for og glede oss over/til. Det er så lett, men samtidig så vanskelig, å få til å kjenne på takknemlighet og de positive tingene, når hele sinnet føles tungt. Noen strategier kan være å hente frem gode minner fra livet, tenke på ting i fremtiden som du gleder deg til, være til stede i en god samtale, unne seg en tur i solen og legge merke til det fine du ser, samt sette sine problemer/bekymringer i en større kontekst. For eksempel ved å spørre seg; «hvor mange i verden kunne tenke seg å bytte sine problemer med mine?» (tips fra Svein-Harald Røyne). Det fine er at med regelmessig trening, vil du gradvis «programmere» hjernen din til å mer automatisk se etter det som er positivt og energigivende enn det motsatte.
  5. Still deg selv gode spørsmål, slik som min gode venn og kollega Ole-Arvid Liodden er så flink til. For eksempel; Hvordan kan jeg øke energien min nå? Jeg liker blant annet å høre på god musikk og danse for å raskt øke min energi 🙂 Andre spørsmål kan være; Hva har jeg mest lyst til å oppleve eller gjøre i dag? Hva setter jeg aller mest pris på ved…? Slike spørsmål kan være et godt alternativ til å bare forsøke å kjenne seg takknemlig om det føles vanskelig.
  6. Vær bevisst på hvordan din energi smitter over på andre – OG på hvordan du TILLATER andre å smitte deg med sin energi. Tillat å bli smittet av mennesker med god energi, fremfor å bli irritert eller avvise dem, samtidig som du gjør deg mer motstandsdyktig i møte med mennesker som er sure, sinte, frustrerte og redde. Les gjerne artikkelen jeg skrev for litt siden om dette.
  7. Velg mest mulig å omgås mennesker som bidrar til god energi. Går vi for mye i et negativt miljø (eks på jobben eller i et parforhold) vil det uansett bli vanskelig å selv finne og opprettholde mest mulig næringsrik energi. Det betyr ikke at vi ikke skal være til stede for mennesker som har det vanskelig, men vi må sørge for å fylle nok på med positiv energi så vi selv ikke blir tappet og dratt for mye ned.
  8. Sliter du med angst, depresjoner og andre mer alvorlige og vedvarende utfordringer, ta kontakt med profesjonelle som kan hjelpe deg. For noen kan en dyktig coach gjøre nytten – jeg har stor glede av å være en slik coach. For andre er psykolog eller annen form for terapeut rett sted å gå. Uansett, velg med omhu hvem du går til. Artikkelen til Sindre Jakobsen som jeg kom over i dag ga en god påminnelse om dette. I tillegg inneholder artikkelen hans svært nyttige tips og refleksjoner som jeg anbefaler alle å lese.

La solen eller andre positive ting løfte energien din i dag <3 Ta gjerne kontakt om du ønsker litt støtte i en krevende tid.

En energigivende hilsen,

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

Nysgjerrig på appen vår som kan bidra blant annet til mer energi, mening, mestring, selvfølelse og livskvalitet? Den er gratis å laste ned og kan bidra til at du kan få læring og verktøy til å få til det som er viktig for deg.

Vil du følge med oss videre finner du oss her: FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.