Blogg

Make Me Feel Important

By desember 22, 2022No Comments

Hva gjør at julen er så viktig for oss? Tradisjoner? God mat? Gaver? En pause fra hverdagen? Tid med de vi er glade i? Være ute i naturen? Kople ut jobb og stress?

Jeg tror alle, og sikkert flere grunner, er sentrale, men jeg tror det er et underliggende behov som egentlig er det sterkeste. Nettopp å føle TILHØRIGHET med andre mennesker. Derfor er også julen en tid som er vanskelig for mange. Fordi det bringer opp minner som gir tanker og følelser som er ubehagelige.

I min reise, som mor, venn, familiemedlem og gründer, er det noe som blir stadig sterkere. Det er forståelsen av hva relasjoner og tilhørighet faktisk innebærer. Min læring fortsetter stadig inn i dypere lag og ulike fasetter av dette. Både gjennom faglig læring, men kanskje spesielt gjennom de situasjoner hvor jeg oppdager at jeg har feilet på et område i en viktig relasjon – eller ikke klarte å skape det resultatet jeg hadde som intensjon. For eksempel at min væremåte har bidratt til at noen har fått følelsen av å ikke være god nok.

En god venn og jobbrelasjon lærte meg i høst at i panna på oss alle står det «MMFI», for Make Me Feel Important. Jeg tror uansett arena eller ambisjonsnivå i livet, er dette fundamentet for både det vi motiveres til å gjøre/oppnå, og til våre frustrasjoner og frykter.

Epidemi av dårlig selvfølelse

I dagens samfunn er det ikke lett å føle seg viktig og verdifull, da det er så mange arenaer vi føler vi skal være vellykket. Jeg mener samfunnet slik det er i dag har skapt en epidemi av dårlig selvfølelse med bakgrunn i dette. Jeg ser daglig konsekvensene av dette i en stor andel av de jeg møter, fra de som har falt helt utenfor, til toppledere. Usikkerhet på seg selv og negativt selvsnakk, negativt stress, ensomhet, angst, depresjon for å nevne noe. Svakheter i vår selvfølelse mener jeg har enorme «bivirkninger» som påvirker alt fra store og små prestajoner, vårt energinivå og helse, hva vi får til i livet og våre relasjoner. Jeg vet det, for jeg har i perioder slitt med egen selvfølelse.

Relasjoner er viktigst

Relasjoner og tilhørighet er faktisk så viktig at i studier av såkalte «Blue Zones», de områdene det er flest som lever til de er over 100 år, viser at nettopp relasjoner er det som er aller viktigst for hvor lenge vi lever. Det er til og med viktigere enn å slutte å røyke (uten at jeg vil gi noen en grunn til å ikke slutte å røyke…). TED Talk’en “The secret to living longer may be your social life” til Susan Pinker er en av dem som viser fra denne forskningen.

Jeg tror vi alle kan kjenne igjen dette, om det er på jobben eller privatlivet. Forskning viser også at relasjonsorienterte ledere, lærere og foreldre er de som oppnår best resultater. Og med resultater mener jeg i den grad man bidrar til at medarbeidere, elever eller barna våre har en positiv utvikling og frigjøring av sitt potensial. Det er det som gir de gode resultatene på kort og lang sikt, uansett arena, også på virksomheters bunnlinje.

Blant annet viser forskning at nærmeste leder er den desidert viktigste grunnen til om en medarbeider ønsker å bli eller ønsker å forlate jobben sin. Tap av gode medarbeidere koster typisk 2-3 ganger den ansattes årslønn.

Den viktigste relasjonen

Relasjoner handler ikke om bare andre mennesker. Kanskje den aller viktigste relasjonen er den vi har til oss selv. Bevissthet om hvordan den er, hvordan den har utviklet seg til å bli slik den er i dag, samt hva som kan bidra til å styrke denne, er essensielt. Både for hvordan vi har det med oss selv og i relasjoner vi har til andre.

En av de nyoppdagede kloke hodene denne høsten har vært Dr. Gabor Maté. Jo mer jeg leser eller lytter til hans kunnskap og visdom knyttet til tilhørighet og relasjoner, jo dypere synker forståelsen inn. En av hans kloke uttalelser er «We are the only species that creates environments that are destructive to its own species. That is where the left brain has got us, because our right brain is under-developed.«. Jeg anbefaler varmt denne videoen, som er en av de mange jeg har sett, som har gitt meg verdi, både personlig og i mitt arbeid i MadeToGrow.

Den Kanadiske stressforskeren, Hans Selye, som definerte stress slik vi bruker det i dag, sa følgende «In the modern world, stresses are mostly emotional, and the biggest stress of all is trying to be something other than who you are.» Læringen fra dette er at vi bør bli forstå bedre hvem vi er, og ut fra det, være den vi er og gjøre det som er viktig for oss selv.

Hva er viktigst for deg?

Barna mine ER virkelig det aller viktigste for meg, for feiler jeg i den oppgaven, vil det ha stor betydning for deres liv. Selv om jeg føler jeg er en mamma, kjenner jeg ofte på uttrykket «the devil is in the detail». Som eksempel hvordan barna opplever de blir verdsatt og prioritert i forhold til jobb eller andre ting i livet mitt. Jeg vet at uansett suksess på andre arenaer i livet, vil ikke jeg ha det bra dersom ikke barna mine har det bra.

Kanskje julen gir også deg rom for å reflektere over hvilke relasjoner du ønsker eller trenger å pleie litt ekstra i julen og i 2023?

I 2023 ønsker jeg å få til noen helt konkrete små, tilsynelatende ubetydelige endringer i min måte å tenke, føle og reagere, knyttet til viktige relasjoner. Fordi i sum har dette så stor betydning – på det som er aller viktigst. At mine barn og andre mennesker i livet mitt føler de er verdifulle og gode nok, er kanskje den viktigste gaven jeg kan gi. Både dem, samfunnet – og meg selv.

Med ønske om en betydningsfull jul.

Energigivende hilsen fra

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

Nysgjerrig på hvordan vi kan hjelpe deg eller din virksomhet, digitalt eller analogt? Ta kontakt for en inspirerende prat.

Lyst til å se noen av de digitale programmene vi har laget, last ned gratis appen vår «MadeToGrow» og se noe av det vi har utviklet, eller ta kontakt for å høre hvordan vi kan skreddersy for en organisasjon eller gruppe.

Vil du følge med oss videre finner du oss her: FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.