fbpx
Blogg

Soft innflyvning eller krasj-landing til jul?

By desember 17, 2021desember 22nd, 2021No Comments

Alle som kjenner på at livet er hektisk med barn og jobb, opplever gjerne at førjulstiden er ekstra krevende. For mange kommer korona-tiltakene på toppen og kanskje gjør tilværelsen enda mer stressende og usikker. Om ikke det var nok, har de fleste kjent på høyere utgifter pga strøm-priser i en tid hvor vi gjerne trenger litt ekstra penger å rutte med til gaver og hyggelig stunder i julen.

Det er ikke lett å holde hodet kaldt og hjertet varmt i slike perioder. Spesielt ikke om stresset har vart over lengre tid. Jo lenger tid vi har vært i «hamster-hjulet», jo mer kjører vi på autopilot og det kan være vanskelig å bryte mønsteret. Kronisk tretthet, opplevelsen av å ikke ha noe overskudd, søvnvansker, konsentrasjonsvansker, sykdom og økt konfliktnivå i parforholdet kan være noen av symptomene.

Om vi stuper inn i juleferien på denne måten, er risikoen stor for at juleferien ikke blir som vi ønsker og trenger, for å få en god start på det nye året. Er du av de som kjenner på stresset, men som har lyst til å få en fin og rekreerende jul for deg selv og dine? I så fall vil jeg bidra med noen tips som er svært effektive:

  • Selv om du opplever du ikke har tid, invester en times tid til å se på planene for dagene frem til julaften. Vurder hva du kan la vær å gjøre, enten ved å skyve det til januar, ved å delegere det eller rett og slett droppe å gjøre det fordi det kanskje ikke er SÅ viktig. Vi har nemlig en tendens til å hause oss opp og fylle opp to-do lista med mer enn vi faktisk må.

 

  • Prioriter å få deg noen gode netter med søvn. De fleste som er stresset sliter med å prioritere søvn, og/eller de sliter med å få til å sove godt en hel natt. Avslutt skjermtid minst 30 minutter før du skal legge deg og bruk tiden til å roe ned, eks ved å lese bok, tøye litt, skrive dagbok etc

 

  • Bruk noen minutter daglig på meditasjon eller en powernap. 15-30 minutter er perfekt, da det vil gi en «hurtiglading» som booster energien din og gir mindre stress og mer overskudd til resten av dagen. Om ikke annet, ta et par korte pauser i løpet av dagen på 5 minutter hvor du sitter i ro og puster litt ut og inn med lukkede øyne.

 

  • Bli bevisst på hvordan du forholder deg til stresset. Tanker er makt. Tenker du at at livet er veldig stressende, er det selvforsterkende. Smil, pust og tenk at du kanskje ikke skal ta alt så seriøst. Le litt av livet og alt vi styrer med eller bare legg merke til hvordan du blir når du blir stresset. Hva det gjør med hvordan du har det inni deg og hvordan det påvirker mennesker rundt deg og situasjoner du er i. Slik bevissthet er starten på å endre tanker og reaksjonsmønstre som ikke er nyttige.

 

  • Vær litt bevisst på hva du hva du fyller kroppen med. Får den næring den kan gjøre seg nytte av, eller «søppel» den må rydde opp i?

 

  • Gå en tur på noen minutter mens det er dagslys og forsøk å kjenne på hvor godt det er for hodet og kroppen.

 

  • Bli bevisst på og fokuser på alt du får gjort fremfor alt du ikke får gjort. Forsøk å kjenne deg fornøyd med innsatsen. En dagbokrutine på kvelden kan være en fin stund for å stoppe, reflektere, fordøye dagen, kjenne takknemlighet og planlegge hva som er viktigst i morgen.

 

  • Reflekter over hva DU trenger i julen for at du skal både ha det hyggelig OG komme mer opplagt ut i andre enden. Selvfølgelig i en sunn balanse i hensyn til dine nærmeste, som også skal få ta vare på sine behov. Artikkelen min fra i sommer kan gi noen gode innspill.

 

  • Om du så velger bare 1 av tiltakene, vil du se at det vil kunne ha stor effekt på både dagene som er igjen før jul, selve juleferien og hvordan starten på det nye året blir.

 

Om du tenker at «dette har jeg ikke tid til», anbefaler jeg deg i det minste at du dveler noen minutter over hva kan konsekvensen bli om du ikke gjør det.

 

Med ønske om en herlig og rekreerende juleferie.

Sissel, engasjert leder av MadeToGrow