fbpx
Blogg

Er du klar for årets tøffeste «blåmandag»​?

By januar 21, 2022februar 1st, 2022No Comments

Den koselige juletiden er over, det er fortsatt en stund til varmere tider og lommeboka er kanskje slankere enn før juleshoppingen. Ekstra slank dette nyåret fordi vi har strøm- og drivstoffpriser vi ikke har vært i nærheten av før, matvareprisene har økt og nå skal vi jammen få renteøkning også. I tillegg bærer mange konsekvensene av 2 år med covid-19, på ulike måter.

Det er slettest ikke lett å være optimistisk med så mange utfordringer på en gang. Samtidig er det nettopp her innsatsen ligger. Det er nemlig hjernen vår som er nøkkelen til vår opplevelse av lykke og det er viktigere enn på lenge å vite hvordan vi kan trigge denne deilige følelsen.

Dette handler IKKE om overfladiske «tenk positivt» strategier, men rett og slett om fundamental bevissthet om at vi KAN påvirke, uansett situasjon vi er i. Det er ikke et mål å være lykkelig hele tiden eller presse det frem. Ei heller skal vi undertrykke eller rømme fra vanskelige tanker og følelser.

Her er mine 2 hovedstrategier for å få til dette – og jeg skriver nok denne artikkelen fordi jeg selv trenger å minne meg på og trene på dette…

1. Aksepter:

Finn en mest mulig nøytral måte å håndtere utfordringene. Det betyr ikke at man ikke skal stå opp og si fra om det som for så mange av oss føles urimelig – at myndighetene gir oss så tøffe økonomiske tider etter 2 år med pandemi, som kan føles som å bli slått når man allerede ligger nede. Samtidig er det ikke sunt å bruke for mye energi på å være sint, frustrert og bekymret. Følg gjerne disse stegene, inspirert av boken «Letting Go» av David R. Hawkins:

 1. Tren på å legge merke til/observere deg selv, dine tanker, følelser og reaksjoner – altså se litt deg selv «utenfra».
 2. Reflekter over om du har en del repetitive negative tankemønstre – altså noe du kverner mye på som bidrar til dårlig energi.
 3. Bevisstgjør deg på om du typisk har bekymringstanker, aggresjonstanker, tanker om håpløshet/apati, likegyldighet/resignasjon etc. Våg å utfordre tankene – ved å vurdere om tankene er sanne. Det er lett å anta at det vi tenker er sannheter, men det der det sjelden, i hvert fall ikke 100%.
 4. Reflekter over hvordan tanker og følelser påvirker adferden din. UNDERTRYKKER du, ved å holde mye inni deg selv slik at det bygger seg opp? Er du av dem som UTTRYKKER ved å bli sint eller utagerende på noen måte, som gjerne går ut over både deg selv og andre? Eller har du mer tendens til å RØMME fra de vanskelige tankene og følelsene, eks ved å ty til å okkupere deg selv i jobb, usunn bruk av alkohol eller trøstespising?
 5. Tren på å i stedet «slippe taket» i de vanskelige tankene ved å observere de, fremfor å bli fanget i dem. Forsøk å «betrakte» tankene dine litt på avstand og vurder om du ønsker å la tankene påvirke deg negativt, eller om du kan endre til mer energi givende tanker.

2. Finn måter å gi deg selv god energi:

Hjernen er skapt slik at den lett legger merke til farer. Oversatt til vår verden, der det ikke er så ofte vi møter løver og bjørner, vil ting som ikke nødvendigvis er livstruende farlig, kunne få like stor effekt på våre tanker og følelser. Det er også grunnen til at hjernen lettere fanger opp det som er negativt enn positivt. Dette vet media å utnytte og derfor er det stort sett mest negative nyheter, fordi det er det som selger best. Derfor vil mye tid brukt på å konsumere nyheter påvirke vår energi og livsglede negativt.

I tillegg til å se mindre på nyheter, er det mange ting vi kan gjøre for å gi oss selv positiv energi:

 • Tren på å være takknemlig. Forskning viser at dette er et av de mest effektive teknikkene/vanene vi kan ha for vår livsglede. Forsøk å hente frem takknemlighetstanker jevnlig i hverdagen, og/eller bruk noen minutter, helst hver dag, til å reflektere og gjerne skrive ned ting du er takknemlig for. Dette får kroppen til å skape en god «coctail» av gode hormoner.
 • Når problemene har tendens til å hope seg opp, følg et av tipsene til Svein Harald Røyne; – reflekter over «hvor mange andre i verden ville byttet sine problemer med mine». Da kan vi fort komme frem til at en stor andel av menneskene i verden har større problemer enn oss selv, noe som gir et perspektiv på at det er mye som er bra.
 • Reflekter over hva som gir deg mening i hverdagen og livet. Dette er et av våre viktigste grunnleggende behov og i dagens samfunn er det en stor andel unge og voksne som kan tenke tanker som «hva er meningen med livet? Hva er meningen med alt arbeid og slit?» Se etter både de små tingene, som å gjøre noe fint for andre, til å dykke mer ned i de store spørsmålene som kan ha så stor verdi å finne svar på.
 • Bevisstgjør deg hvordan du bruker tiden og energien din. Både på mennesker og oppgaver. Kan du se etter måter å redusere tid brukt på mennesker og oppgaver som tapper deg for energi – uten å gå til det ekstremt egoistiske? Bruker vi for mye tid på ting som tapper oss for energi, vil vi etter hvert bli syke og dermed en «belastning» for andre. Vi må altså «ta på surstoffmaska» på oss selv først.
 • Forsøk å få nok søvn og rekreasjon. Om du er som meg og mange andre, er det ikke alltid nattesøvnen er tilstrekkelig. 15-30 minutters powernap kan gi en fantastisk energiboost. Gjerne en gang mellom lunsj og middag. Meditasjon kan gjøre tilsvarende under.
 • Skap god stemning rundt deg. Jeg trives godt med å ha på musikk som løfter energien og gode følelser, også når jeg jobber hjemme. Ellers kan det å ha det fint rundt seg bidra, ved å ha det litt rent og ryddig, behagelig belysning, blomster, tenne stearinlys etc.
 • Legg litt sjel i måltider, uansett om du spiser alene eller sammen med andre. Se på måltidene som en viktig investering i deg selv. Nyt maten, både mens du lager den og når du spiser. Om du liker underholdning mens du spiser, er det fint. Anbefaler da å ha på noe som gir god energi. Negative nyheter og voldsfilmer gjør ikke det.
 • Forsøk å få litt sol og frisk luft når det er mulighet for det. Bevegelse og dagslys gjør veldig godt for hode og kropp. Kombiner det eventuelt med et telefonmøte om dagene er hektiske, eller samtale med en venn/familiemedlem. Eller aller best, nyt naturen og vær til stede.
 • Prioriter å gjøre ting som gir deg glede; en hobby, møte venner, trene etc.
 • Ta en digital detox. Jeg er skremt over hvor avhengig jeg er og vet ikke om jeg hadde klart meg en hel dag uten en av mine skjermer… På tide for meg å ta denne utfordringen…

Du skal for all del ikke gyve løs på alle disse punktene – slik jeg har en tendens til å gjøre når jeg får tips… (uten stor suksess…). Om du velger bare en av dem, vil det kunne gi stor verdi.

Du har kanskje dine egne tips som jeg og mange andre kan ha glede av? Jeg tror at om vi alle hjelper hverandre til å fokusere på det som er positivt, i hverdagen og livet, bidrar vi automatisk til at verden blir et bedre sted. God energi, som dårlig energi, er smittsomt.

Håper du vil bruke helgen og ukene fremover til å smitte og la deg smitte av god energi?

En energigivende hilsen,

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow