fbpx
Blogg

Hva har advokater og arbeidsledige til felles?

By desember 3, 2021desember 17th, 2021No Comments

Forleden dag gikk jeg rett fra møte med et av landets største advokatbyråer, til et av de mest erfarne tiltaksarrangører som hjelper arbeidsledige tilbake til jobb. Førstnevnte rekrutterer fra toppskiktet i samfunnet og den andre hjelper de som ikke føler seg like attraktive. Selv i vårt egalitære samfunn, er det stor forskjell på mennesker.

Samtidig er det langt mer som er likt enn det mange tror og jeg mener det er viktig at vi anerkjenner hva dette er. Både fordi veien fra «toppen» til «bunnen» noen ganger kan være kort, og fordi uansett hvor på samfunnets rangstige vi er, gjelder de samme faktorene for å lykkes og ha det bra.

Vi trenger å føle oss verdifulle

Grunnleggende har alle vi mennesker behov for å føle oss verdifulle. Dette er selve drivkraften i oss; for å lykkes med hva enn samfunnet vi lever i anser som viktig, for å ha gode relasjoner, for å føle vi hører til et sosialt fellesskap, for å utvikle oss gjennom livet og for å oppleve mening i hverdagen og livet.

Tilsvarende vil mangelen på opplevelsen av å føle oss verdifulle skape frustrasjon og smerte. Derfor kjenner vi alle i en eller annen grad en frykt for å ikke lykkes, en frykt for å bli avvist/ikke bli bekreftet av de som er viktige for oss, samt en frustrasjon dersom vi stagnerer i livet eller ikke opplever mening.

Jeg utfordrer deg til å stoppe et lite øyeblikk og reflektere over om ikke du kan kjenne igjen dette grunnleggende behovet i deg selv og hva som styrer din motivasjon, frykter og frustrasjoner.

Jeg har møtt mange i toppsjiktet som, tross et selvsikkert ytre, føler seg like usikre, frustrerte og redde som de jeg møter i den andre enden av skalaen. Hvordan kan det ha seg, når de tilsynelatende har «alt» samfunnet anser som viktig? Jeg mener disse faktorene er avgjørende:

  1. Vi sammenligner vår verdi med de vi omgås med, og vi vil alltid kunne se andre som er mer «vellykket» enn oss selv. I dette ser vi våre egne feil og mangler bedre enn andres. Altså, vi sammenligner andres utside (fasade) med vår egen innside.
  2. Vi blir ikke tilstrekkelig trent gjennom livet i å forstå oss selv, våre behov og hvordan vi skal klare å ta viktige livsvalg tro mot hva som er viktig for oss selv. Altså vi tar i stor grad valg basert på andres/samfunnets forventninger til oss, fremfor å følge egne behov og drømmer.
  3. Vi lever i et samfunn hvor det blir stadig mer vanskelig å ha god selvfølelse (god nok som jeg er uten alle prestasjoner, tittel, eiendeler, utseende etc.) og de færreste vet hvordan de kan bygge dette livsviktige fundamentet for å fungere godt og bli mer robuste. «Human doing» har blitt viktigere enn «human being».

Om du er leder, lærer eller forelder, har du kunnskap om hvordan du kan jobbe med disse faktorene i deg selv og andre? Om svaret er ja er sannsynligheten stor for at du har verktøy i kassa di som vil hjelpe deg og de rundt deg i medgang og motgang.

Etter å ha deltatt på boklanseringen til den kjente danske forfatteren, Morten Albæk, av boken «Et Liv – Hvordan vi glemte å leve et meningsfullt liv» tirsdag denne uken, fikk jeg forsterket inspirasjon til å fremheve noe av det jeg brenner mest for å inspirere andre til. Nettopp å søke svar i oss selv om hva som gir mening, både i hverdagen og i et livsperspektiv.

Morten og jeg er helt enige i at når vi kjenner en sterk mening, vil vi både våge å gripe de spennende (og ofte skremmende) mulighetene – OG – vi vil mye lettere klare å takle de tøffe periodene vi alle skal gjennom i løpet av livet.

Jeg mener også at når vi har en sterk «purpose» i livet, blir vi mindre sårbare for å sammenligne oss med andre og bedre klarer å holde fokus på det som er viktig for oss selv.

Vi kan ikke kjøpe en opplevelse av mening.

Som Morten sier, vi kan kjøpe oss lykke og tilfredshet, som begge er midlertidige følelser, men vi vi kan ikke kjøpe en opplevelse av mening i livet. Det er en kontinuerlig søken og reise og hva som oppleves meningsfullt endrer seg gjerne gjennom livet.

Har du glemt å leve et meningsfullt liv? I så fall, kan følgende spørsmål være verdifullt å dykke ned i for å finne svar på hva du ønsker at ditt liv skal ha betydd, for deg og for andre:

  1. Hvem vil jeg være og hva vil jeg stå for?
  2. Hva brenner jeg for og kjenner jeg et stort engasjement for?
  3. Hva er noen viktige beslutninger jeg trenger å ta for å leve et liv som er tro mot meg selv og mine drømmer?
  4. Hva ønsker jeg at livet mitt skal ha betydd for meg selv og andre?
  5. Hva ønsker jeg å ha oppnådd gjennom livet?

Om du eller din organisasjon kan tenke dere litt inspirasjon på veien er du velkommen til å ta kontakt, så bidrar jeg gjerne 🙂

En meningsfull hilsen,

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

Nysgjerrig på appen vår som kan bidra blant annet til mer mening, mestring, selvfølelse og livskvlitet? Den er gratis å laste ned og kan bidra til at du kan få læring og verktøy til å få til det som er viktig for deg.

Vil du følge med oss videre finner du oss her: FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.