fbpx
Blogg

Viljestyrke og lidenskap trumfer intelligens

By september 26, 2018No Comments
[et_pb_section fb_built=»1″ _builder_version=»3.0.92″ background_color=»#ffffff»][et_pb_row _builder_version=»3.0.92″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»][et_pb_column type=»4_4″ _builder_version=»3.0.47″ parallax=»off» parallax_method=»on»][et_pb_image src=»https://8e18e0.n3cdn1.secureserver.net/wp-content/uploads/2018/09/adult-art-chair-374068.jpg» _builder_version=»3.15″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=»3.15″]

Samfunnet vårt verdsetter talent. Og mange mener at det å ha overlegen intelligens og selvtillit knyttet til evnene sine, er oppskriften på suksess. Forskning viser derimot at et overdrevent fokus på intelligens eller talent kan gjøre mennesker sårbare for feil, redde for utfordringer og mindre villige til å arbeide med sine svakheter.

Jeg har jobbet med rekruttering og utvikling av mennesker i arbeidslivet i over 20 år. Jeg har tidligere latt meg rive med av trender innen performance management, talentprogrammet og fokuset på å ansette de som skårer best på evnetester, på tross av min skepsis. Den samme skepsisen trakk meg inn i forskningsverdenen. Jeg ønsket mer kunnskap om hva som egentlig er de viktigste faktorene til at mennesker lærer, utvikler seg og presterer godt

Dette er jeg glad for – for i dag vet jeg at det ikke er medfødt talent eller intelligens som betyr mest for hva og hvordan vi mennesker presterer over tid.

Reisen min ledet meg inn på growth mindset, som igjen førte meg til skole og utvikling av ungdommer. Underveis har jeg lært mye om hjernens formbarhet og blitt fascinert over hvor mye vi kan påvirke hvordan den fungerer.

God, bedre, best

Tidligere i år hadde Dagens Næringsliv en artikkel ved navn «God, bedre, best». I artikkelen får vi blant annet møte Frøya som slet på skolen, men som gikk ut med toppkarakterer. I tillegg møter vi Allan som ønsker å drive med triatlon til han blir gammel. Forfatteren bak artikkelen har her snakket med forskere og ledere der det oppsummert vises til tre følgende faktorer: «Grit», «Deliberate practice» og «Growth Mindset».

Grit handler om utholdenhet og evnen til å ikke gi opp langsiktige mål til tross for motgang. Grit i seg selv er utrolig viktig – men en dose lidenskap for målet styrker utholdenheten ytterligere. Muligens den mest kjente innen forskningen på grit, Angela Duckworth, hevder at denne personlige egenskapen er viktigere enn medfødt talent når det kommer til prestasjoner.

Deliberate practice vil si å øve bevisst, ikke bare mye. Øvingen skjer utenfor komfortsonen og med god mentoring med umiddelbar tilbakemelding. Det store navnet bak forskningsområdet er Anders Ericsson som ble kjent som eksperten på ekspertise. Ericsson bestrider at det finnes naturtalenter og vidunderbarn, og hevder at det er bevisst øving som er årsaken til sterke prestasjoner.

Growth mindset innebærer en tro på at evner, talent og egenskaper kan utvikles. Motsatt av dette er fixed mindset, som betyr at vi tror at det vi har medfødt, er avgjørende for vårt potensial. Forskningen på mindset kobler seg til hjerneforskning, og i senere år er det dokumentert at hjernen er langt mer formbar enn de fleste tror.

Viljesterk som barn?

Som barn fikk jeg ofte høre at jeg var sta, bestemt, meningssterk og uredd for å gå «mot strømmen». Samtidig hadde jeg stor omsorg for andre og stod gjerne opp for de som hadde det vanskelig. Denne miksen er nok en viktig del av hvem jeg er i dag og har hatt stor betydning for mine karrierevalg.

Min stahet har kommet godt til nytte – selv om den også har bydd på utfordringer. Staheten har vært en viktig drivkraft for å få gjennomført det jeg har ønsket. Dette betyr ikke at jeg har lykkes med alt jeg har satt i gang, på langt nær, men jeg har fått til langt mer enn jeg ville gjort uten denne viljestyrken. Jeg har fått utviklet mine evner til å holde ut, også når ting er vanskelige.

Fant min passion

Det holder ikke å være viljesterk dersom du ikke vet hva du skal bruke viljestyrken til. At jeg som 22-åring fant min lidenskap, har unektelig vært en viktig årsak til mine valg. Det å ha et formål gir mening og retning. Sammen med viljestyrken, eller grit, har det gitt meg styrke til å møte motbakker og takle mål og utfordringer i jobb- og privatliv.

Da jeg for noen år siden ble kjent med forskningen innen growth mindset, fikk jeg et ekstra element i min drivkraft og et forsterket formål. Nå vet jeg at om jeg feiler, kjenner at motbakkene er lange og den ene utfordringen overtar for den neste, er motgang med på å utvikle mine ferdigheter og min evne til å takle det jeg står i. Fra å ha tvilt på mine antatt medfødte evner, eller mangel på visse evner, vet jeg nå at disse utvikler jeg hver dag gjennom å lære, gjøre nye ting, gå ut av komfortsonen og anstrenge meg.

Fra dropout til tech gründer

Fra å være en skole-dropout brenner jeg nå for å nå ut til unge mennesker med denne kunnskapen, så de kan utvikle sin viljestyrke, robusthet – og kanskje finne sitt eget «formål». I hvilken grad min nystartede bedrift MadeToGrow kommer til å lykkes, er vanskelig å si. Vi møter bratte oppoverbakker, spennende utfordringer og vi prøver og feiler hver dag. Det jeg vet, er at om vi lykkes med vårt digitale produkt, vil vi bidra til at langt flere unge klarer seg godt både på skolen og de andre arenaene de skal mestre og prestere på.

Uansett tror jeg at all tid og økonomi jeg har investert i dette, vil gi verdi på andre måter. Jeg og teamet mitt har lært mye da vi har beveget oss mye utenfor komfortsonen og utviklet vår mestringskompetanse.

Jeg er ikke så redd for å feile lenger, for jeg vet nå at å feile er en viktig del av læring, utvikling og styrking av robusthet. Jeg er stolt over å si at jeg praktiserer det jeg ønsker å bidra med til andre. Mitt «growth mindset» utvikles hver eneste dag.

Hvorfor ikke enklere livsvalg?

Dagene er krevende og lange, og det hender jeg ønsker at jeg ikke hadde så mye grit og lidenskap og i stedet kunne hatt mer rolige dager.Samtidig opplever jeg å gjøre noe meningsfylt og samfunnsnyttig. Jeg ville ikke vært foruten mestringsrusen jeg får av store og små seire underveis. Jeg er glad for at jeg har våget meg ut av komfortsonen så jeg kan jobbe og fokusere på egne mål og drømmer.

Jeg møter mange mennesker som føler de hver dag går til en jobb som de selv ikke kjenner noen lidenskap for eller stor mening med – hvor de jobber for å realisere andres mål og drømmer – fremfor sine egne. Det synes jeg er trist. Det betyr ikke at jeg mener vi alltid kun skal gjøre det vi drømmer om – men i hvert fall at vi i løpet av livet i størst mulig grad har jobbet med noe som gir mening for oss selv.

Alt starter med en beslutning

Jeg har stor tro på at alt starter med en beslutning. Du kan velge å gjøre det du drømmer om og ønsker i livet – eller du kan la være. Det de fleste gamle sier når de blir spurt om hva de angrer mest på i livet, er at de ikke fulgte sine drømmer. At de valgte de mer trygge og komfortable retningene.

Jeg ønsker ikke å angre. Jeg er så utrolig takknemlig for livet og alle mulighetene vi har i Norge. Derfor skal jeg fortsette å utvikle mitt growth mindset og grit. Jeg skal også bli mer bevisst på hvordan jeg trener og øver for å bli bedre i det jeg vil bli god på, så ikke veien til målet blir så krevende. Jeg trenger det for at bedriften skal komme ut med et produkt som kan hjelpe mange på reisen til sine mål og drømmer.

– Sissel

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]