fbpx
Blogg

Hvem er vi?

By juni 24, 2022juni 29th, 2022No Comments

Hvem er vi – egentlig? Og hva betyr det hva vi tror på?

For å kunne svare på det spørsmålet, kan det hjelpe å se på det som kalles «the 6 perennial questions of science»:

  1. Vi alle er en del av naturen, men tror vi på at livet er et strev, en kamp om overlevelse, eller er naturen egentlig basert på samarbeid fordi det er nok av det vi trenger til alle?
  2. Har menneskeheten utviklet seg lineært, fra lite til svært sivilisert, slik at dagens mennesker er den mest utviklede versjonen som har eksistert, eller er utviklingen syklisk – som innebærer at det har vært tider før hvor vi har vært like «velutviklet»?
  3. Hvilken relasjon har vi til verden rundt oss? Er vi separate og kan anta at det er tilfeldig alt som skjer, eller har vi i stor grad mulighet til å påvirke og delta fordi alt henger sammen?
  4. Hvilken relasjon har vi til kroppen og hodet vårt? Skjer det bare ting som er utenfor vår kontroll, slik som sykdom, eller har vi stor grad av påvirkning på hva som skjer inni kroppen, helt ned på celle og gen nivå?
  5. Hvor kommer menneskene fra? Tilfeldig gjennom artenes utvikling, eller er det noe annet som ikke er tilfeldig som har ført oss hit?
  6. Hvor kommer livet fra? Hvordan startet det hele? Var det tilfeldigheter eller en større mening bak?

Samfunnet vi lever i og vår kultur, er i stor grad basert på at det meste er tilfeldig, at vi er separate og at livet handler om konkurranse for overlevelse. Det er derfor vi har så mye problemer og konflikter, både i oss selv, med mennesker rundt oss og i verden.

Nyere forskning viser at disse premissene er feil, noe som potensielt endrer ALT!

Hva er faktisk er mulig dersom vi individuelt og som samfunn begynte å leve etter premisser som viser at alt henger sammen, at vi kan påvirke så utrolig mye, både i og rundt oss selv, og at det er ikke er konkurranse og kamp som skal til for å overleve, men overflod og samarbeid?

Ville vi da hatt kriger eller problemer med fattigdom i verden, som gjør at det dør ca 650 barn i TIMEN av hungersnød? Ville vi da hatt de enorme miljø ødeleggelsene vi har skapt, fordi noen mener de fortjener å berike seg på bekostning av naturen og andre mennesker?

Om vi ser på de problemene vi mennesker har skapt og hvor urettferdig vi tillater at verden er, kan vi da kalle oss siviliserte?

I en tid med enorme utfordringer og uroligheter i verden, reflekterer jeg over om ikke det skyldes at de falske antakelsene står for fall, samtidig som de nye oppdagelsene er på fremmarsj. Mange ønsker nok å opprettholde de falske antakelsene og kjemper hardt for det, spesielt dem som har mest av alle i verden.

Charles Darwin sin hovedteori var først «Survival of the strongest», men senere endret han denne til «Survival of the fittest». Det synes jeg det er verdt å reflektere over.

Jeg tror nøkkelen til å være «fittest» ligger i vår tilpasningsevne til de nye oppdagelsene. Jeg tror det er dit de fleste ønsker seg, men ikke helt vet hvordan, i et samfunn basert på de gamle antakelsene.

I stedet for å vente på at «noen» skal endre samfunnet, kan vi kanskje alle starte med å endre oss selv – i hvert fall litt?

Kanskje sommerferie og roligere dager kan gi rom for noen dypere refleksjoner enn hva vi får tid til i en travel hverdag? Kanskje svarene du finner vil kunne gi deg fornyet energi og livskraft når du om noen uker skal ta fatt på en ny høst?

Artikkelen er inspirert av episode 2 av Gregg Braden sin fantastiske dokumentarserie Missing Links, som er å finne på Gaia.com. Episoden er lagt ut i en forkortet versjon på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=pXUCJmSn4Yg. Anbefaler sterkt fullversjonen på Gaia.com, som også har en veldig god innledning til disse viktige spørsmålene.

 

Varm sommerhilsen fra,

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

Nysgjerrig på hvordan vi jobber digitalt og analog med ledere, virksomheter, lærere og skoler? Ta kontakt for en inspirerende prat.

Lyst til å se noen av de digitale programmene vi har laget, last ned gratis appen vår «MadeToGrow» og se noe av det vi har utviklet.

Vil du følge med oss videre finner du oss her: FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.