fbpx
Blogg

Ensomhet er helseskadelig

By mai 18, 2020oktober 7th, 202046 Comments

Ensomhet er helseskadelig

Ulike studier viser at en økende andel mennesker, spesielt unge, føler seg ensomme. Mange omtaler ensomhet som vår tids største helseutfordring fordi (uønsket) ensomhet er knyttet til blant annet depresjon, sosial angst, rusmisbruk, dårligere immunforsvar, hjerte- og karsykdommer, dårligere søvn og lavere levealder.

At ensomhet har så stor helsemessig effekt på oss, i tillegg til at det gjør at vi generelt føler oss mindre glade i hverdagen, er fordi vi er sosiale skapninger og avhengig av sosial kontakt og tilhørighet for å ha det bra. I tider hvor vi blir tvunget til mer isolasjon er det spesielt viktig å bidra til å redusere egen og andres opplevelse av ensomhet.

Her er noe du kan gjøre:

  1. Ta kontakt med venner og familie. Vi har fått god trening i korona-tiden til å bruke digitale flater. Det å kunne se hverandre har større positiv effekt på oss enn å skrive eller snakke over telefon.
  2. Finn grupper av mennesker som du føler har noen felles interesser med deg. Det kan være et faglig nettverk eller noe som opptar deg knyttet til for eksempel en hobby. Det er mye å velge mellom, også via internett. Inviter gjerne med andre som kan ha samme interesser.
  3. Lær noe nytt. Enten ved å kjøpe bøker, se noen gode dokumentarer eller ved å melde deg på online-kurs. Eventuelt kontakt noen du kan lære og bli inspirert av. Det verdsettes vanligvis av den som blir spurt.
  4. Gjør noe hyggelig for andre, som å sende hyggelige hilsener, tilby å hjelpe til eller å invitere til noe sosialt.
  5. Inviter venner eller familie til å spille spill. Kan dere ikke møtes fysisk, finnes det ulike online spill dere kan møtes i.
  6. Bruk sosiale medier på en måte som løfter deg opp. For eksempel ved å være i en Facebook gruppe som gir positive opplevelser og følelse av tilhørighet og verdi.
  7. Vær fysisk aktiv, gjerne ute, da det motvirker de negative effektene av ensomhet. Inviter noen med på tur eller en fin aktivitet.
  8. Vær sammen med dyr. Det trigger frigjøring av oksytosin og dopamin og kan bidra til bedre humør, mindre angst og stress.
  9. Om du er singel, våg deg ut på dating livet. Om det er vanskelig å møtes, kan du ha online dating.
  10. Dersom du opplever at ensomheten blir overveldende og vanskelig å håndtere, ta kontakt for å få hjelp, enten med noen du kjenner eller med profesjonelle.

Oppsummert, fokuser på å aktivisere deg selv og ta initiativ til andre. Det er ikke alltid så viktig hva det er. Så er det godt å vite at ensomhet er noe alle kan kjenne på innimellom og heldigvis opplever de fleste at det kommer tider i livet som preges av mer sosialt og energigivende stunder.

Varme klemmer fra
Sissel, Leder MadeToGrow