fbpx
Blogg

Den viktigste livslæringen

By april 6, 2020oktober 7th, 2020No Comments

Når lærer vi det som er viktigst for oss i livet?

 

Dette fantastiske spørsmålet stilte en lærer jeg har vært heldig å få jobbe med til sine elever. Det kom ulike svar; «før man er 20 år, når man går på skolen, når vi begynner å jobbe», osv. Jeg funderte selv over spørsmålet og tenkte som elevene, at svaret handlet om tid, alder eller livsarena. Læreren sier:

«Er det ikke slik at vi gjerne lærer det som er viktigst for oss ETTER vi trengte det?»

Altså skjer mye av vår viktigste læring i livet som del av de krevende utfordringene vi går gjennom. Det synes jeg var en fantastisk refleksjon og det kaster lys over både våre motivasjon for å lære og for hvordan vi takler ting. Vi kan for eksempel få motivasjon for å lære noe som kan gi oss en fordel i fremtiden som utdanning eller drømmejobb. Vi kan ha motivasjon for å lære noe fordi det er noe vi har stor interesse for. Eller vi kan få motivasjon til å lære fordi vi opplever et problem som vi på et vis må håndtere. Da kan vi kjenne at det hadde vært nyttig og hatt læringen som ville hjulpet oss gjennom utfordringen.

 

Er vi motivert for å lære før vi vet vi trenger det?

Han tok opp dette spørsmålet med elevene fordi han ønsket at de skulle reflektere over betydningen av å lære noe FØR de vet at de trenger det. Slik som mye læring på skolen handler om, men det er vel ofte sånn for voksne også?

Jeg har for eksempel tenkt mange ganger at jeg skulle ønske jeg hadde den erfaringen jeg har i dag som mamma, da jeg ble mamma for første gang i 2004, eller at jeg skulle ønske jeg hadde mer erfaring da jeg første gang ble leder, slik at jeg kunne unngått å gjøre en del dumme feil. Vi kan ikke alltid vite hva vi kommer til å trenge av kunnskap, for vi vet jo ikke hva vi har foran oss, uansett hvor mye vi planlegger.

Men, etter å ha levd en del år, er det én ting jeg er helt sikker på at alle trenger – og det er kunnskap i å mestre livet på ulike arenaer. Altså kunnskap om hvordan vi generelt håndterer motgang og utfordringer, samt hvordan vi takler og våger å gripe muligheter. Kunnskap om hvordan våre tanker og følelser påvirker vår adferd og mestring. Kunnskap om hvordan vi kan utvikle en robusthet og styrke slik at vi mestrer vårt indre liv, slik at vi best mulig takler det som skjer utenfor oss.

 

Handlingslammlse eller handlekraft?

Hva er din respons når du står i utfordringer du ikke vet om du har kunnskap eller ferdigheter til å takle? Blir du motløs og handlingslammet eller mobiliserer du krefter? Ber du om hjelp eller strever du med ting alene? Ser du problemer eller ser du muligheter? Søker du «quick-fixes» eller erkjenner du at du bør gå litt grundigere til verks innimellom?

Når vi møter utfordringer og ubehag har vi en glimrende mulighet til å lære noe nytt, gjøre noen vanskelig vaneendringer, jobbe innover og bruke muligheten til å forstå og bli bedre kjent med oss selv, legge en plan for personlig utvikling og faglig læring. Men det er ikke alltid så lett å finne motivasjonen når ting allerede er vanskelig og vi ikke en gang vet hvor vi skal begynne.

Min naturlige respons når jeg opplever utfordringer er å bli handlekraftig. Lete opp muligheter, teste ulike strategier, snakke med mennesker, spørre om hjelp, søke ny kunnskap, tenke kreativt og gå nye veier. Fungerer ikke handling A prøver jeg handling B, C, D, E, F osv. Jeg er vant til å være pådriver, kreativ, energisk og handlekraftig.

Så kom dette korona-viruset og slo bena under (og pusten ut av) så mange av oss. Veldig mye spennende ting som vi hadde på gang, blir stoppet eller utsatt. Fordi vi i MadeToGrow har en digital løsning (app) vet jeg at vi har muligheten til å hjelpe MANGE og jeg har troen på at vi skal finne nye muligheter. I stedet opplever jeg at det er vanskelig å nå frem med det vi kan bidra med, for så mange har nok med seg selv, få kontroll over krisesituasjonen eller bare å takle sjokket over hvordan verden ble snudd på hodet i løpet av få dager.

Kombinasjonen av frykten for om MadeToGrow vil klare seg gjennom disse usikre tider og at det ikke er lett å nå frem, gjør at jeg tidvis har kjent på en handlingslammelse fremfor en handlekraft. Fremfor den store entusiasmen som pleier være med meg (nesten) hver dag, som gir meg kraft og motivasjon til å bevege meg fremover, har jeg kjent på en frustrasjon og motløshet som tapper meg for energi.

 

Vi har lært noe av det viktigste i livet – og vil BIDRA!

Heldigvis har jeg vært gjennom noen tøffe reiser i livet før som gjør at jeg har kunnskap og verktøy til å finne nye krefter og nye veier. Jeg nekter å sette meg ned med hendene i fanget. Jeg VET vi i MadeToGrow har utviklet noe som kan hjelpe mange gjennom appen vår. Jeg VET at JEG kan hjelpe mange med min 20+ års lange erfaring med utvikling og styrking av mennesker, team og organisasjoner. Jeg VET at jeg har utrolig mye kompetanse å bidra med knyttet til å takle det vi står oppe i nå. Les gjerne mer om min bakgrunn her.

Jeg er og MadeToGrow her og tilgjengelig! Appen er tilgjengelig og koster det samme som en god kopp kaffe i måneden. Jeg og er kjempeklar for å hjelpe til, om det er for individer, skoler, helsevesen, ledere eller team. Jeg skal love at om vi ikke gir bort alt vi har og kan gratis (for jeg prøver å få selskapet og mitt fantastiske team gjennom denne vanskelige tiden), så vil vi BIDRA og vi vil gi veldig GODE PRISER. Det hjelper ikke hvor mye kompetanse gode verktøy vi har dersom ikke vi når ut med dem. Dessuten vil jeg så gjerne være med i en felles dugnad om å hjelpe mennesker og samfunnet best mulig gjennom det vi står oppe i.

Her er noen eksempler på noe av det jeg og MadeToGrow kan bidra:

  1. Bidra til at ledere og arbeidsgivere kan tilby medarbeideromsorg i en krevende og usikker tid på en ressurs-/kostnadseffektiv måte. Det kan bidra til at virksomheten kommer raskere opp i fart når vi får lov å ta fatt igjen. Det kan gjøres gjennom å tilby appen til alle ansatte som ønsker det, eventuelt tilby app + (skreddersydde) webinarer som i sammen forsterker effekt og motivasjon for læring og utvikling.
  2. Bidra til at skoler og studentorganisasjoner kan støtte sine studenter i en krevende tid, gjennom å tilby dem tilgang til appen.
  3. Være samarbeidsparter for de mange som nå jobber tett med mennesker som sliter, som for eksempel NAV og tiltaksarrangører knyttet til NAV. Gjennom det kan vi bidra med med ekstra kompetanse og verktøy som styrker de som skal hjelpe og de dem hjelper.
  4. Bidra inn i team og avdelinger som trenger ekstra hoder og hjerter, eks til å hjelpe, veilede og styrke mennesker som har det vanskelig – som konsulent eller management for hire.
  5. Coache og veilede individer på ulike arenaer i livet; studenter, lærere, medarbeidere/arbeidsledige, ledere og foreldre.

Uansett om du har et lite, stort eller ingen budsjett for slike ting, vet jeg at vi kan hjelpe. Om ikke annet er noe av innholdet i appen GRATIS og kan hjelpe mange.

 

Hva ville det bety for deg om du og dine kom styrket ut av korona-krisen?

En liten investering i læring nå kan ha uvurderlig betydning både for å takle her og nå – og for fremtiden. Kanskje nå er tiden for å lære noe av det viktigste i livet ditt? Kanskje påsken byr på tid og anledning til å lære noe nytt og verdifullt? Kanskje du er leder og ønsker å ta vare på teamet ditt og at de skal fortsatt ha motivasjon til å jobbe med deg og i din virksomhet når hverdagen begynner å normalisere seg, fremfor å begynne å se seg om etter annen jobb?

Ta gjerne kontakt med meg for å høre mer om hva jeg og MadeToGrow kan bidra med. Om så bare for å ha noen å prate med. Jeg er her og vil hjelpe. Trenger du referanser, om det er på meg eller appen er det bare å si fra. Vi har mange å ta av. Du treffer meg på sissel@madetogrow.no eller 922 90902.

De beste ønsker fra meg til deg og dine om at korona-krisen bidrar til nye muligheter og verdifull læring og utvikling.

Med varme hilsener fra
Sissel, MadeToGrow

Vil du følge med oss videre? Følg oss gjerne på FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.

Nysgjerrig på appen? Den er gratis å laste ned. Ellers er du velkommen til å ta kontakt om du ønsker å høre mer om det vi brenner for og hva vi kan tilby.