fbpx
Blogg

Overvinn frykten for å få et nei – ta initiativ!

By august 29, 2018No Comments
[et_pb_section bb_built=»1″ _builder_version=»3.0.92″ background_color=»#ffffff»][et_pb_row _builder_version=»3.0.92″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_image src=»https://8e18e0.n3cdn1.secureserver.net/wp-content/uploads/2018/08/window-view-1081788_1920.jpg» _builder_version=»3.0.92″ show_in_lightbox=»off» url_new_window=»off» use_overlay=»off» always_center_on_mobile=»on» force_fullwidth=»off» show_bottom_space=»on» /][et_pb_text _builder_version=»3.0.92″ background_layout=»light»]

Én av tre studenter føler seg alene, isolerte eller savner noen å være sammen med, ifølge nye tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2018).

Hvordan kan det ha seg at dagens unge lovende med sine ubegrensede muligheter for å kommunisere og sosialisereføler seg mer ensomme enn gårsdagens studenter?

Studietiden har vært den mest sosiale delen av mitt liv så langt – og dette var i en tidsalder helt uten sosiale medier. Uten å kjenne noen andre flyttet jeg til Oslo for å studere. Det føltes skummelt, men jeg møtte en stor del likesinnede som også ville ha nye venner. Vi gikk sammen på kafe eller hjem etter skolen, studerte sammen, spiste sammen, trente sammen og festet sammen.

Hvorfor føler så mange på ensomheten i studietiden?

«Sosial nok»

Sosiale medier kan være én faktor, eller medvirkende årsak. På den ene siden er vi svært opptatte av å være «sosiale nok» på sosiale medier. Samtidig får vi inntrykk av at «alle andre» har flere venner enn oss, er lykkeligere og finner på flere aktiviteter. Dette kan få oss til å føle at vi er de eneste uten mennesker å være sammen med. Dette er dessverre en vanlig følelse.

Å være student er krevende. For noen betyr august måned en ny boplass, ny klasse, en haug av nye inntrykk og store forventninger er satt til starten på studielivet. Blir ikke forventningene innfridd, kan kontrasten bli mye å takle. Da er det lett å stenge seg inne.

Så hva kan du selv gjøre om du ønsker et mer sosialt liv? Dette er lettere sagt enn gjort, men det starter med å erkjenne at det er mange som har det akkurat slik som deg. Mange sitter muligens med den akkurat samme følelsen, er sjenerte eller tør ikke å spørre om noen vil finne på noe. Ensomhet vises ikke så godt – det er derfor viktig å ta det første steget.

Ta initiativ

Ikke sitt og vent på at andre skal ta initiativ. Bestem deg for hvordan du vil ha det og hva du kan gjøre for å få det til. Blir det ikke helt slik du ønsker, våger jeg å påstå at du får til langt mer av det du ønsker, enn om du blir sittende passiv.

Spør om noen vil henge sammen etter skolen eller jobben og overvinn frykten for å få et nei. At noen sier nei betyr ikke nødvendigvis at ingen vil være sammen med deg. Det kan være at tiden ikke passer, eller rett og slett at den andre personen er like sjenert som deg. Våg derfor å prøve igjen, foreslå noe konkret og vær fleksibel. Våg å by på deg selv, og vær blid, hyggelig og positiv!

Alt starter med en beslutning. Hvilken beslutning vil du ta, og hvilke handlinger kan du gjøre som vil hjelpe deg?

– Sissel

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]