fbpx Skip to main content
Blogg

Verdien og prisen av høyt tempo

By oktober 2, 2024No Comments

Bilde er tatt på et karate senter på Okinawa, Japansk i 2023, da vi var på verdensreise

Har du som meg, applaudert, promotert og adoptert et liv og karriere med fryktelig høyt tempo? Hvis ja, hva har det gitt deg?

 

Det har gitt meg mye! Og det har lært meg mye…

 

Jeg skal si det har gått unna de siste 25 årene! Mamma de siste 20 årene til 3 flotte barn, en spennende karriere, utfordrende gründerliv, en krevende mastergrad, prosjektledet bygging av eget hus, samt en «360 graders» livsendring; skilsmisse, bodd i båt, samt omfattende verdensreise gjennom 11 land.

 

Dette har medført en heftig indre reise, læring og utvikling. Mest basert på inspirasjon og eget ønske, men også som konsekvens av utfordringene jeg har måttet håndtere underveis.

 

Det høye tempoet har også hatt en bakside, både for meg og mine kjære

For selv så bra jeg syntes jeg taklet det høyet tempoet og presset (for det meste selvpålagt), måtte jeg etter hvert erkjenne at prisen ble for høy, for både helsa, relasjoner og prestasjoner.

 

I følge If Skadeforsikring , Norges største forsikringsselskap, sin helserapport (2023) opplever 9 av 10 negativt stress, hvorav kvinner og lavtlønnede kommer dårligst ut. If opplever 30% økning i antallet som trenger psykologhjelp i kjølvannet av pandemien og sier stressnivået i befolkningen er urovekkende.

 

Om du selv ikke kjenner på utfordringer med eget stress, er det jeg skriver muligens allikevel relevant, da du kanskje kjenner noen med for høyt stress, som på ulike måter påvirker deg og ditt liv.

 

De vanligste symptomene på stresspåvirkning er dårlig søvnkvalitet (64 %), uro og engstelse (62%), irritasjon (53%) og problemer med konsentrasjonen (44%).

 

På kort sikt gjør stresset oss til dårligere arbeidstakere, ledere, foreldre, familiemedlemmer, partnere og venner. På lengre sikt gir det oss mer alvorlige problemer. Mange er ikke klar over at stress er en av de viktigste årsakene til psykiske problemer som depresjon og angst, som også har økt mye de siste tiårene. Psykiske problemer øker risiko for isolasjon og ensomhet og ensomhet er det nå over 40% av befolkningen som sliter med og utgjør nå en av våre største helserisikoer, i følge Verdens Helseorganisasjon.

 

Veien til et roligere tempo og bedre balanse har vært krevende

Det er ikke lett å endre vaner når jeg har programmert meg selv over mange år til å tro at dagene føles mer verdifulle jo mer jeg får gjort. Jeg har nok også ubevisst målt min egen verdi i hvor produktiv jeg har vært.

 

Jeg skal innrømme at jeg ikke har hatt så mye til overs for de som er redde for å «sløse med energien» – altså mennesker jeg har tenkt er litt late. Jeg har dermed måttet jeg endre min oppfatning om verdien av slikt tempo i livet, for å klare å se at lavere tempo ikke nødvendigvis er latskap.

 

Veien til et roligere tempo har også vært ubehagelig

Det har vært helt nødvendig å reparere en del, både i meg selv og med de kjæreste jeg har – barna mine. Det er her de største og mest smertefulle læringene ligger – men også de viktigste og mest verdifulle for meg. Alle som er foreldre, vet hvor vondt det er når barna kjenner at livet er tøft.

 

Å erkjenne at jeg som mor (ubevisst) har bidratt til at de har fått det tøft, gjør det enda mer ubehagelig. Samtidig har denne erkjennelsen vært den største gaven, da det har vært avgjørende for læringen og utviklingen vi har hatt – og fortsatt har.

 

Veien til et roligere tempo har gitt mye læring på mange plan

Ikke minst har det gitt verdi å se at det er mulig å få til mer av det som er viktig og skaper ønskede resultater, ved å stresse mindre og være mer bevisst på hvordan tiden og energien min brukes.

 

En venninne sa følgende for 17 år siden, da jeg var gravid for andre gang, samtidig som jeg drev eget selskap, jobbet for fullt – og var i full gang med prosjektledelse av husbygging; «Du kommer til å angre en dag på at du holder på med så mye samtidig med at du har små barn.»

 

Jeg lo litt av henne og tenkte at «dette skal jeg klare». I senere år har jeg tenkt mange ganger på det hun sa, og jeg innså etter hvert at hun hadde et viktig poeng.

 

Allikevel angrer jeg ikke, fordi selv om jeg har gjort mine feil, har jeg lært masse og muligens har det vært rett og viktig for både barna og meg å gå gjennom dette – selv om det har vært tøft.

 

Ja, Anita Gerø jeg hadde nok gjort noe annerledes i disse årene om jeg hadde visst det jeg vet nå – og jeg er glad for at du delte din klokskap den gangen.

 

Men, er det ikke sånn livet er? Vi lærer det vi trenger mest etter vi trengte det… eller når vi står midt oppi utfordringene. Det er ikke så lett å prioritere å lære ting før vi kjenner vi har behov for det, selv om slik investering kan være viktig for å ha kunnskap og verktøy den dagen vi virkelig trenger det.

 

Ikke minst er det vanskelig å prioritere det når dagene er hektiske og man er stresset.

 

Hva ønsker og trenger du å lære og hvilke verktøy kan du ha glede av å ha i din verktøykasse, for å takle best mulig det du står i nå og det som kommer i fremtiden?

 

Det gir meg stor verdi å dele kunnskap og erfaring med andre som kan ha glede av det i sin reise i livet og karrieren, om det er som personlig coach/mental trener, et inspirasjonsforedrag eller et kurs.

 

Hva om det fantes én nokså enkel og effektiv tilnærming som kan bidra til å løse mange av de omfattende utfordringene vi har som mennesker, i arbeidslivet og i samfunnet? Jeg deler gjerne hva denne tilnærmingen kan være, for jeg vet hvor mye det kan bidra til.

 

Hvilken verdi ville det kunne bidratt med for deg/din organisasjon om du/dere fant en måte som reduserer stress, samtidig som dere økte evnen til å jobbe smart og effektivt?

Meningsfull hilsen fra

Sissel Naustdal, engasjert leder av MadeToGrow

 

Vil du følge med oss i andre sosiale medier, finner du oss her:

Facebook, Instagram, YouTube og TikTok for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.

Leave a Reply