fbpx
Blogg

Ønsker du fornyet energi i sommer?

By juli 4, 2020oktober 7th, 202040 Comments

Ønsker du fornyet energi i sommer?

Hva har de siste månedene og korona-tiden gjort med deg? Har du kjent at stress, usikkerhet og frykt har økt, eller har du mobilisert krefter, ladet batterier og vært mulighetsorientert? Selv om det kanskje ikke føles sånn, er disse alternativene faktisk et reelt valg.

Som gründer i MadeToGrow, med sårbar økonomi, kjente jeg en viss grad av energi-tomhet og handlingslammelse de første dagene etter 13. mars. Vi skulle i gang med nye kundeleveranser, vi hadde foredrag og kurs booket opp og spennende dialoger med potensielle kunder og samarbeidspartnere. Så ble det bråstopp!

Jeg skal innrømme at jeg tenkte at jeg nå gjerne skulle hatt en trygg jobb og inntekt i det offentlige. Med 100% lønn uansett. Jeg vet jeg jobber minst like hardt som de fleste andre og jeg vet jeg bidrar med noe som er utrolig viktig for individer, familier, arbeidsplasser, skoler og samfunnet.

Det er nettopp dette som gjør at jeg igjen og igjen reiser meg opp igjen, tørker tårer og tenker kreativt hver gang universet byr på sine «gaver». Det at jeg i så mange år har hatt et enormt engasjement for menneskers mestring og potensial har gitt meg «purpose» og retning i livet og karrieren. Det å oppleve stor mening i hverdagen, det å jobbe for store eller små mål og drømmer, mener jeg er utrolig viktig for motivasjon og vår evne til å mobilisere krefter.

«When everything seems to be going against you, remember, an airplane takes off against the wind, not with it.» (Henry Ford)

Korona-tiden ble faktisk helt fantastisk, selv om økonomien i selskapet ble beintøff (og dermed også for meg som gründer). To ting ble hovedfokus;

  1. Å trene på å stresse ned, herunder å jobbe med å justere tanke- og adferdsmønstre som har blitt godt etablert etter 20 hektiske år.
  2. Masse læring og utvikling, faglig og personlig, som selvfølgelig også kommer til nytte i MadeToGrow.

Jeg VALGTE å fokusere på det jeg kan gjøre noe med fremfor å slippe til frykt og stress. Dette har gjort at jeg i denne perioden har fått langt mer ENERGI, jeg har sett nye muligheter og jeg ser veldig positivt på tiden fremover.

Jeg er så heldig å få jobbe med det jeg brenner for aller mest i livet, og som samtidig har stor betydning for liv og helse. Liv og lære går derfor hånd i hånd for meg og dette er noen av korona- effektene jeg opplever:

  1. Mindre stresset (og dermed mindre frustrert og irritert)
  2. Mindre frykt og mer optimistisk om fremtiden (og dermed mer emosjonelt stabil)
  3. Blitt enda mer bevisst på meg selv, hva som er viktig for meg og hvordan jeg bruker tiden min
  4. Bedre hukommelse og oppmerksomhet (og blir derfor mer effektiv og tar bedre valg)
  5. Forbedret søvn
  6. Redusert smerter i rygg og skuldre som jeg har gått med lenge, samt hodepine som har plaget meg i årevis
  7. Forbedret kosthold (som jeg nyter)
  8. Føler meg minst 5 år yngre. Mulig det er selvbedrag, men det er helt ok?

Det beste av alt er at vaneendringene jeg har innført i hverdagen ikke er så store og er overkommelig for ALLE som ønsker noen av de samme effektene som jeg har opplevd. Utfordringen er allikevel stor for de fleste, fordi det å endre vaner er ikke noe hjernen ikke så lett samarbeider om, selv om endringene er til det beste for deg. Ref. adferdsøkonomiske prinsipper om kortsiktig nytelse og velbehag fremfor belønning frem i tid.

Så hva kan du gjøre – om du er klar for å ta et valg?

Spør deg selv følgende spørsmål: «Hva er 1 ting jeg kan endre som kan påvirke mange ting positivt?». Som for meg valgte jeg å sette fokus på stress. Jeg brukte teknikker for å kjenne på de negative effektene stress har for meg og de rundt meg, samt for å systematisk jobbe med endringer i meg knyttet til stress. En av disse teknikkene er spesielle meditasjonsteknikker som bidrar til å «programmere» om tanke- og reaksjonsmønstre. For mange er meditasjon fortsatt uoppdaget, men det foreligger nå enorme mengder forskning som viser de store positive effektene meditasjon har på mange måter i livet. Denne artikkelen er et eksempel https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation#section7

Nå når det er sommer opplever mange at dagene ikke er like hektiske. Det er en perfekt tid til å ta noen ønskede grep, selv om det er minst like viktig å prioritere dette om livet er travelt. Gjør gjerne avtale med en eller flere du kjenner om hvordan de kan støtte og «dytte» deg, inntil den ønskede endringen har blitt en vane. Kanskje du også kan ha glede og nytte av å ta i bruk MadeToGrow appen, som også kan gi bidra. Da tror jeg du vil møte hektiske høst- og vintermåneder med fornyet energi.

Spør meg om råd om du ønsker:

Jeg føler meg privilegert som har en stor verktøykasse for å mestre utfordringer og gripe muligheter. Derfor vil jeg gjerne bidra til at mange flere kan få til positive og ønskede forandringer i sitt liv. Send meg derfor gjerne en epost (sissel@madetogrow.no), eller send spørsmål i kommentarfeltet til artikkelen, så skal jeg dele (gratis), både fra den verdifulle erfaringen jeg har gjort meg disse månedene, og fra mine 20+ år med utvikling av mennesker og organisasjoner.

Så håper jeg du vil dele tilbake fra dine erfaringer som jeg og andre også kan lære av.

Om du er leder (eller forelder) og tenker at dette er relevant for noen du bryr deg om, del gjerne artikkelen videre.

Med det ønsker jeg deg en herlig og energigivende sommer 🙂

Varm hilsen fra Sissel


Vil du følge med oss videre? Følg oss gjerne på FacebookInstagram og LinkedIn for oppdateringer, samt meld deg på nyhetsbrevet vårt – hvor vi holder deg oppdatert på hva om som skjer hos oss.

Nysgjerrig på appen? Den er gratis å laste ned og kan bidra til at du kan få læring og verktøy til å få til det som er viktig for deg. Ellers er du velkommen til å ta kontakt om du ønsker å høre mer om det vi brenner for og hvordan vi kan hjelpe deg til å mestre, prestere og føle deg full av energi.